Werkpunt Wageningen een jaar later

Wageningen, 29 juni 2017

170629 foto werkpunt wageningen een jaar

 

Vrijdag 30 juni is het een jaar geleden dat het Werkpunt Wageningen in het leven geroepen werd om mensen met een uitkering en een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. Samen wordt hier gekeken naar nieuwe mogelijkheden en wat het hoogst haalbaar is. ,,Heel soms is dat vrijwilligerswerk, maar vaak genoeg kan iemand die lang thuis heeft gezeten verdere stappen zetten door een goede ervaring op de werkplaats”, aldus de initiatiefnemers van het Werkpunt.” Op de werkplaats worden mensen niet meteen in het diepe gegooid. ,,Tijdens het doen van klussen is er ruimte voor een praatje en gezelligheid, ook belangrijk op de werkvloer. En de tijdsdruk ligt niet hoog.”

Christien Bartels

De samenwerking tussen gemeente Wageningen en Compleet Mensenwerk inclusief een relatiebeheerder, Walter van Aken, voor contacten met lokale bedrijven werpt zijn vruchten af. Anneke Klop van gemeente Wageningen en participatiecoach Judith Hümmels: ,,Door middel van twee of drie stappen zien we dat mensen sneller aan het werk komen, ze weer opbloeien en hun talenten ontdekken. We kijken wat goed bij iemand past en wat hun behoefte is. Persoonlijke ontwikkeling en maatwerk staan centraal. Het zitten onder één dak biedt bovendien voordelen.”

In het gebouw van het Werkpunt zijn klantmanagers van de gemeente te vinden, is een ruimte voor sollicitatietraining, worden taallessen gegeven en is een werkplaats waar allerlei echte klussen worden gedaan. ‘Boven’ zijn de kantoren van verschillende coaches van Compleet Mensenwerk te vinden.

De werkplaats van het Werkpunt is een veilige basis om weer op te bloeien en vervolgens de stap te zetten naar een werkervaringsplek en uiteindelijk een betaalde baan. Ook bij een betaalde baan kan een vinger aan de pols worden gehouden als dat wenselijk is. ,,Steeds een stapje hoger op de participatieladder, dat past binnen ons gemeentelijke beleid,” zegt Klop. ,,Maar instappen kan ook vanaf een werkervaringsplek. Niet iedereen komt eerst hier. En soms kan iemand meteen van de werkplaats naar een betaalde baan.”

,,Dankzij het dicht bij elkaar zitten in één gebouw wordt er vlot geschakeld en hebben we de mensen goed in beeld. Dat kan gauw een mooie match opleveren.” Van Aken: ,,Vanochtend nog werd ik gebeld met de vraag of een paar functies opgevuld kunnen worden bij een bedrijf. Ik schuif dan zo aan bij Judith of één van de andere coaches van Compleet Mensenwerk. Het gebeurt regelmatig dat Judith en ik dezelfde persoon in gedachten hebben voor een functie.”

Ook bij bedrijven is er vertrouwen in het Werkpunt. Klop en Van Aken: ,,Zo komt iemand met bepaalde problematiek of een statushouder die nog slecht onze taal spreekt toch ergens binnen, waar hij aan de voordeur misschien geweigerd zou worden. Het Werkpunt gaat uit van wat iemand juist wel goed kan.” Hümmels: ,,Ik sta vaak versteld van wat nog mogelijk is als mensen hier zijn.” Klop bevestigt: ,,Het gaat hartstikke goed en zo gaan we verder.”

 

Link naar artikel:

https://hoogenlaag.nl/lokaal/werkpunt-wageningen-een-jaar-later-252103