Weer aan de slag via het Werkpunt

Wageningen, 4 september 2018

180904 foto Stad Wageningen – weer aan de slag via het werkpunt

 

klantmanager Petra Zoer en Dennis Gudden in gesprek op het Werkpunt. (foto: Kees Stap)

 

Weer aan de slag via het Werkpunt

 

door Kees Stap

Wageningen – Op een willekeurige woensdagochtend is het een drukte van belang bij het Werkpunt op het Nudepark. Buiten staan tientallen fietsen, binnen wordt op diverse plekken hard gewerkt. Op de ene plek worden aan een grote tafel prijskaartjes aan kleding gehecht, elders wordt gesleuteld aan oude fietsen en bij de computers werken mensen aan een sollicitatiebrief. Bij het Werkpunt worden mensen met afstand tot de arbeidsmarkt gecoacht om weer actief te worden. Met voor velen van hen een betaalde baan als ultiem doel.

Het Werkpunt is twee jaar geleden gestart en is een samenwerking van de gemeente Wageningen met Compleet Mensenwerk. De samenwerking van onder andere de klantmanagers van de gemeente met participatiecoaches van Compleet Mensenwerk is volgens Marc Visschers, directeur van Compleet Mensenwerk, de kracht van het Werkpunt. “Door die samenwerking kunnen we voor elke deelnemer maatwerk leveren, van werkfit maken tot een volwaardige arbeidsplaats.” Het Werkpunt past volgens wethouder Dennis Gudden in het beleid van de gemeente om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zo goed mogelijk plaatselijk of in de regio aan werk te helpen. “Je hebt het dan over mensen die extra ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld mensen uit de bijstand, statushouders en mensen met een arbeidshandicap. Voor sommige mensen is een vaste baan geen reëel doel, voor hen kan vast vrijwilligerswerk een mooi perspectief zijn.”

De kracht van het Werkpunt zijn de korte lijnen tussen de verschillende partijen en de pragmatische aanpak. “Doordat de klantmanagers zelf op het Werkpunt werken zijn er korte lijnen tussen hun klanten en de coaches van Compleet. Als het nodig is, kunnen we heel snel met elkaar actie ondernemen”, weet Visschers. “Zo hadden we onlangs een deelnemer die aan de slag kon in de thuiszorg, maar die kon niet fietsen en dus niet voldoen aan het werkschema. Binnen een dag hebben we fietslessen en een fiets geregeld.” Gudden noemt ook de omvang van Wageningen als succesfactor. “Dat zie je ook in de medewerking van Wageningse ondernemers. Mede door de inzet en begeleiding van Compleet Mensenwerk, krijgen veel deelnemers van het Werkpunt via werkervaringsplaatsen de kans om ervaring op te doen in de praktijk. Regelmatig leidt dat tot een vaste baan. We hebben daarnaast ook veertig voormalige medewerkers van de Permar in het Werkpunt geplaatst. Dat verloopt uitstekend, zij maken volwaardig deel uit van de groep.”

Dat de aanpak van het Werkpunt werkt, blijkt uit de cijfers. Dit jaar zijn al 90 deelnemers naar een betaalde baan begeleid. Dat zijn volgens Visschers en Gudden niet allemaal fulltime banen met vaste contracten, maar zij zijn wel heel tevreden met het resultaat. “Deze mensen hebben weer lol in hun leven en een toekomstperspectief. En daar doen we het uiteindelijk met zijn allen voor!”

Link naar artikel:

https://www.stadwageningen.nl/nieuws/algemeen/506565/weer-aan-de-slag-via-het-werkpunt-